SON DAKİKA: Bolu Belediye Başkanı Özcan, umre ziyareti öncesi helallik istedi Kütahya’nın Civli Mahallesi’ne fırın Nam Nam ve Yuvarlak Çayı’nın taşıdığı sular Köyceğiz Gölü’nü taşırdı Başkan Çerçioğlu’ndan İsmet Sezgin’in aramızdan ayrılışının yıl dönümünde lokma hayrı Bozdoğan’ın acı günü: Hayırsever iş insanı Rasim Menteşe vefat etti DAKE, Uluslararası Afet Yönetim Fuarı’nda Düzce’yi temsil etti Yıpranan bayrak değiştirilmeyi bekliyor Aydın İl Tarım Müdürlüğü’nden üreticilere ÇKS hatırlatması Kadınlara yönelik EVKA eğitimleri Mersin’de yoğun ilgi gördü Başkan Erkan Özkan bölgesel istişare toplantılarını sürdürüyor
Dolar: 42,5693 TL %0,07
Euro: 49,6543 TL %0,05
Gram Altın: 5.745,05 TL %-0,02
Sarıgöl’de pekmez yapımına hız verildi
16-11-2025 19:00
Sarıgöl’de pekmez yapımına hız verildi

Manisa’nın Sarıgöl ilçesinde 2025 yılı Sultaniye üzümlerinden pekmez üretimi yoğun bir şekilde devam ediyor. Üzüm bağlarından özenle toplanan kaliteli üzümler, geleneksel yöntemlerle işlenerek kazanlarda saatlerce kaynatılıp pekmeze dönüştürülüyor.
Kış aylarının vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan pekmez, özellikle sabah kahvaltılarında sıkça tüketiliyor. Evlerde ihtiyaç fazlası olarak üretilen pekmezler ise özel sipariş üzerine satışa sunuluyor. Üretim sürecinde konu komşunun imece usulü bir araya gelmesi, Sarıgöl’de yıllardır sürdürülen geleneksel pekmez kültürünün yaşatıldığının da en önemli göstergesi.
Sarıgöllü ev kadınları, pekmez yapım aşamalarını şu sözlerle anlattı:
"Üzümleri iyice yıkadıktan sonra çuvalların içine koyuyoruz. Daha sonra ayaklarımızla ezerek üzüm suyunu (şırasını) çıkarıyoruz. Elde edilen bu şıra kazanlarda saatlerce kaynatılıyor ve pekmezimiz hazır hale geliyor. Şişelere doldurduktan sonra güneş görmeyen yerlerde saklıyoruz."
Evlerde üretilen ihtiyaç fazlası pekmezlerin tanıdıklara satıldığını belirten üreticiler, bu yıl pekmezin litre fiyatının 400 ile 500 lira arasında değiştiğini söyledi.
Vitamin ve mineral açısından oldukça zengin olan pekmez, hem sade olarak hem de tahinle karıştırılarak tüketiliyor. Ayrıca birçok evde pekmezle yapılan kek ve tatlıların da kış aylarında sofraları süslediği ifade edildi.

Okunma Sayısı: 72


Captcha