SON DAKİKA: Yılan ile kedinin kavgası kamerada TREDAŞ: "Yangın bölgesinde bize ait enerji hattı bulunmamaktadır" Bünyan Belediyesi borçsuz hale geldi Keçiören Belediyesi’nden personele sağlıklı yaşam eğitimi 90 bin camide şehitler için dua edildi Ankara’da sağanak etkili oldu Niğde İl Koordinasyon Kurulu 2025 Yılı 3. Toplantısı gerçekleştirildi Yılmaz’ın jandarma hayali gerçek oldu Kadına yönelik şiddetle mücadele protokolü imzalandı 15 Temmuz Şehitleri Bahçelievler’de dualarla anıldı
Dolar: 40.2568 TL
Euro: 46.7150 TL
Gram Altın: 4320.9705 TL
Kazanlar bu kez pestil için yandı
16-07-2025 02:36
Kazanlar bu kez pestil için yandı

Erzincan’ın Kemaliye ilçesinde dut hasadının ardından geleneksel pestil yapımına başlandı.
Kemaliye’de bu kez kazanlar dut pestili için kaynadı. Bölge halkı tarafından her yıl yaz aylarında yapılan dut pekmezinin ardından, olgunlaşan dutlardan kış aylarında tüketilmek üzere pestil hazırlığı başladı. Ağaçlardan silkelenerek toplanan dutlar, temizlendikten sonra dev kazanlarda odun ateşiyle saatlerce kaynatılıyor. Elde edilen şıra, unla birlikte hamur kıvamına getirilerek tekrar pişiriliyor. Kıvam alan karışım, tahta kaşık ve kepçelerle bezlerin üzerine dikkatlice yayılıyor.
Bez üzerine serilen pestil, güneş altında iki gün boyunca kurumaya bırakılıyor. Kuruduktan sonra ıslatılarak bezlerden ayrılan pestiller, kışa saklanmak üzere tahta sandıklara yerleştiriliyor.
Erzincan’da sıcak havaların etkisini artırmasıyla birlikte bu geleneksel yöntemle yapılan pestil, hem sağlıklı hem de doğal bir kışlık besin olarak sofralarda yerini alıyor.

Okunma Sayısı: 7


Captcha