SON DAKİKA: ‘Sigma formülü yönetmeliği’ Anayasa Mahkemesi gündeminde Gaziantep Üniversitesi Hastanesi’nde zam krizi 15 Temmuz Gazisi Turgut Aslan: "Eğer FETÖ kazansaydı, demokrasi ve halk kaybetmiş olacaktı" İstanbul Valisi Gül ulusal ve uluslararası basın mensuplarıyla buluştu Edebiyatçı-yazar Pınar Kür son yolculuğuna uğurlandı İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde işten çıkartılan işçilerin eylemi 9’uncu gününde sürüyor İnegöl Millet Bahçesi’nde çalışmalar tüm hızıyla sürüyor Taş ocağında gerçekleştirilen patlamalarda savrulan taşlardan canlarını zor kurtardılar Taş ocağı patlamasında havada uçuşan taşlardan canlarını zor kurtardılar Bin 898 araca ceza yazıldı
Dolar: 40.2620 TL
Euro: 46.8535 TL
Gram Altın: 4322.2507 TL
120 çeşit bitkinin karışımıyla elde edilen baharat; Zetrin
17-07-2025 00:30
120 çeşit bitkinin karışımıyla elde edilen baharat; Zetrin

Erzincan’ın Kemaliye ilçesine has olan baharat türü Zetrin, 120 bitkinin karışımıyla elde edilerek sofralara lezzet olarak sunuluyor.
Zetrin, Kemaliye’de yapımı asırlar öncesine giden, bilinen birçok çiçek ve bitkiler topluluğudur. Mart ayında doğada yetişen bitkiler Kasım ayına kadar toplanmaya başlanır. Gölge ortamda kurutulur. 120 çeşit bitki kurutulduktan sonra taş dibeklerde dövülerek karıştırılır. Kemaliye’nin meşhur kurutulmuş taş fırın ekmeği ıslatılarak sofralara gelir. İşte bu ıslatılmış ekmeğe dökülerek tüketilir. Ayrıca zeytinyağına ve peynirin üzerine dökülerek tüketilir.
Yörede çok faydalı bir karışım olarak bilinen Zetrin’in, Üniversitesi öğrencileri tarafından yapılan tez çalışması sonucunda vücutta bağışıklık sistemini artırıcı sonuçlarının çıktığı açıklanmıştır. Emek isteyen bu ürün, günümüzde az sayıda köylü tarafından yapılmaktadır.
Nesilden nesile devam eden Zetrin yapımını anlatan Osman Birler, yıllar önce dedesinin, daha sonra babası Mehmet Birler tarafından 50 yıldır yapıldığını şimdi de kendisinin yaptığını ifade ederek şöyle konuştu:
"Babamdan sonra 20 yıldır ben Zetrin yapıyorum. Doğada yetişen şifalı bitkileri topluyoruz. Munzur Dağı eteklerinden Sarıçiçek Yaylasından şifalı otları topluyoruz Gölge ortamda kurutulur. Çuvallarda biriktiriyoruz bir yıl boyunca süren süreçte bu şekilde bekletiyoruz en son yapraklar sararana kadar toplanan bitkileri harmanlıyoruz. 120 çeşit bitki kurutulduktan sonra eskiden taş dibeklerde dövülerek karıştırılırdı şimdilerde robotta çekiliyor. Kurutulmuş taş fırın ekmeği ıslatılarak sofralara gelir. İşte bu ıslatılmış ekmeğe dökülerek tüketilir. Patates salatasında ayrıca zeytinyağına ve peynirin üzerine dökülerek tüketilir. Pişen yemeğe atılmaz."

Okunma Sayısı: 7


Captcha