SON DAKİKA: Başkan Özdoğan: "Hacılar esnafı, Ahilik mirasının temsilcileridir" Menteşe Belediyesi Kent Lokantası Kötekli’de hizmete açıldı Başkan Çerçioğlu’ndan üniversite adaylarına ücretsiz YKS desteği Ürünlü’de 2 kaçak yapı yıkıldı Marmaris’te motosiklet sürüş güvenliği eğitimi başladı Büyükşehir’den toplu sünnet şöleni Bursa’da musluklar tasarruflu akacak! THY’den Orta ve Kuzey Avrupa seferlerine yeni kampanya İtfaiyeden Sakarya Nehri üzerinde nefes kesen tatbikat Yenipazar’da Yörük Ali Efe 74. ölüm yıl dönümünde anılacak
Dolar: 41.3817 TL
Euro: 48.7684 TL
Gram Altın: 4942.8802 TL
Erzincan’da paranın geçmediği gelenek devam ediyor
22-09-2025 08:25
Erzincan’da paranın geçmediği gelenek devam ediyor

Geçmişten gelen imece usulü kış hazırlıkları geleneği Erzincan’da yaşatılmaya devam ediyor.
Kış aylarının yaklaşması ile birlikte kadınlar arasında kış hazırlıkları telaşı başladı. Günün ilk ışıklarıyla kış ayları için hazırlık yapan kadınlar, imece usulü her gün bir kişinin kışlık yufkasını yapıyor. Pişirilen yufkalar, kışın ekmek ya da börek olarak tüketiliyor. Kimileri ise yöresel tirit ile sofralarını süslüyor.
Kış hazırlığı telaşı yaşayan kadınlar imece usulü kışlık yufkalarını hazırlıyor. Günün ilk ışıklarıyla hazırlıklara başlayan kadınlar, her gün bir kişinin kışlık yufkasını pişiriyor. Akşama kadar süren pişirme işleminin ardından yufkalar, kurutulmaya bırakılıyor. Kuruyan yufkalar, soğuk kış günlerinde ekmek veya börek olarak tüketiliyor. El yapımı yufkalarla pişirilen börekler kış sofralarına ayrı lezzet katıyor.

Paranın geçmediği gelenek devam ediyor
Her gün ayrı bir hanenin kışlık ihtiyacı için bir araya gelen kadınlar o gün o evin ihtiyacını karşılamak için çalışıyorlar. Parayla değil imece usulü hazırlık yaptıklarını belirten Rümeysa Özdemir, "Her yıl Eylül ve Ekim aylarında kış hazırlıkları için komşularla toplanırız. Yufka, makarna, kete hepsini yapıyoruz. Şimdi de kete yapıyoruz. Bunlara kete diyoruz. Bugün sana yarın bana. Öyle birbirlerine yardımcı oluyorlar. Bizde para geçmiyor. Her şeyi kendimiz yaparız. Her gün bir komşuya gideriz. Sabah başlarız, akşama kadar sohbet ederek yaparız. Yaptığımız hazırlıkları dolaba doldurur kış boyunca yeriz. Yufka, makarna, erişte, çörek hepsini yapıyoruz." dedi.

Okunma Sayısı: 9


Captcha